Hon är en av allt fler kvinnor som besiktar din bil



Presenteras av: Bilprovningen

Varje dag bidrar Svensk Bilprovning till en ökad trafiksäkerhet genom att utföra 8-10 000 besiktningar på de 92 stationerna från Skurup till Karesuando. Natalie Wester, 26 år, är en av Bilprovningens 650 besiktningstekniker. En av de allt fler unga kvinnor som arbetar med bilbesiktningar.

– Jag har alltid älskat bilar och jag gillar att köra, säger hon. I somras utökade jag med lastbilskort och körkort för mc.

Bilprovningen har på bara några år ökat antalet kvinnliga besiktningstekniker från runt två procent till 10 procent. Målet är att kvinnorna ska vara 12 procent inom två år.

Satsningen är mycket medveten. När Bilprovningen startade sin verksamhet var det enbart män som besiktade fordon. Det tog 15 år innan den första kvinnan, som numera är platschef, började för nu 35 år sedan.

– Vår ambition är att medarbetarnas sammansättning ska spegla kundernas. Det ger bättre förståelse för kunden, bättre arbetsmiljö och ökad trivsel, säger Stefan Hesselgren, HR-chef för Bilprovningen.

För Natalie Wester var det, trots det stora bilintresset, inte självklart att hon skulle hamna just på Bilprovningen. Efter grundskolan valde hon ekonomisk linje på gymnasiet, men började så snart skolan var över inom restaurangbranschen och jobbade där ett par år.

Men bilintresset övervägde och hon gick därför en ettårig utbildning till bil- och lastbilsmekaniker och gjorde praktik på en Volvoverkstad.

– Jag insåg då att jag verkligen hamnat rätt, säger hon.

När en kompis sedan slutade på Bilprovningen och rekommenderade Natalie tog hon chansen direkt. Att besikta ett fordon följer noggranna anvisningar och görs alltid likadant, men att det därför skulle vara mer enformigt än att arbeta på en vanlig verkstad håller Natalie inte alls med om.

– Skillnaden är kontakten med kunderna, säger hon. För här handlar det lika mycket om att möta kunder, förklara och samtala som att kontrollera bilar. Och det är det som är så kul.

– Dessutom är jobbet så flexibelt. Jag har kunnat varva mellan både större och mindre stationer och det tilltalar mig. Likaså tiderna. Det är ett skiftande schema med både dagtid och kvällstid.

Att hon är i minoritet på Bilprovningen som kvinna…

– Ärligt talat. Det tänker jag inte ens på. Vi är kollegor och vi trivs så bra tillsammans.

Bilprovningens arbete är så långt mer än bara att hitta fel och be föraren komma tillbaka. Det är ett viktigt arbete för allas vår säkerhet på vägarna.

Varje år kommer drygt 1,5 miljoner personbilar till Bilprovningen för kontrollbesiktning. En halv miljon – var tredje bil – bedöms ha brister som är så allvarliga att de behöver återkomma för en efterkontroll efter att felet avhjälpts. Varje år får 3 000 personbilar körförbud av Bilprovningen. Dessa tas direkt ur trafik eftersom de är i så trafikfarligt skick att det är risk för haveri och fordonet måste bärgas från platsen.

I somras tog Natalie lastbilskort och har dessutom gått den utbildning på fem veckor inom Bilprovningen som krävs för rätten att besikta tunga fordon.

– Jag skulle inte alls ha något emot att sätta mig bakom ratten på en stor lastbil och köra långt ner i Europa. Men själv har jag en gammal Saab 9-5 från 00. En röd, säger hon och skrattar.

Hon tog även mc-kort i somras och siktar på att nästa år även skaffa behörighet att besikta motorcyklar.

– Det här är det bästa jag gjort, säger hon.

Bilprovningen

Bilprovning-logo

Bilprovningen är ett av Sveriges mest hållbara varumärken

– I våras placerade sig Bilprovningen, för fjärde året i rad, i toppen när resultatet av undersökningen Sustainable Brand Index offentliggjordes. Vi är naturligtvis mycket stolta över utmärkelsen och att få den i konkurrens med flera av Sveriges mest välkända varumärken, säger Stefan Hesselgren, HR-chef på Bilprovningen.

– I mer än 50 år har vi arbetat för ökad trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan. Nu ser vi fram emot att bidra ytterligare till en hållbar utveckling, främst genom våra tre hållbarhetsmål som är att öka andelen säkra fordon och att vara en attraktiv arbetsgivare samt en miljömässig förebild.

– En viktig del i hållbarhetsarbetet är att öka mångfalden i företaget. Vi tror att en varierad ålder och könsfördelning stärker vår affär.

Mer info: bilprovningen.se