Huawei ger oss frihet att prova våra idéerPresenteras av: Huawei

Är du drivande, kreativ, nyfiken och tycker det är roligt att tävla? I så fall skulle du antagligen trivas på Huawei. ”Miljön här är otroligt lärorik och inspirerande”, säger Mats Högberg, platschef på Huawei i Göteborg.

År 2000 öppnade kinesiska Huawei kontor i Kista och sedan dess har man expanderat i stort sett varje år. 2009 etablerade sig företaget i Göteborg och idag jobbar här 35 personer.
– Huawei sökte sig till Göteborg eftersom här finns ett världsledande mikrovåg och antenn ekosystem och stora möjligheter till samarbeten, berättar Mats Högberg. Vi har projekt igång tillsammans med Chalmers och vi är också med i flera nätverk i regionen.

Våga ta risker

Sedan några år tillbaka är Huawei störst i världen på telecom. På kontoret i Gårda och i Kista arbetar man just nu med att hitta nya lösningar för framtidens mobila bredband, 5G. En lösning är Massive Mimo som innebär att man utnyttjar många antenner som kan rikta och fånga upp energin till och från mottagaren och på så sätt göra det mobila bredbandet mer effektivt.
En stor del av Huaweis forskning och utveckling är förlagd just till i Sverige med kontor i Kista, Lund och Göteborg.
– Svenska ingenjörer har bred kompetens och vågar ta ut svängarna, berättar Mats Högberg. Forskning och utveckling kräver just att man vågar ta risker. Huawei ger oss både stöttning och frihet att prova våra idéer.
Att företaget är kinesiskt påverkar kulturen, vilket bland annat märks på att här finns en tävlingskultur som företaget uppmuntrar. Mats Högberg framhåller dock att Huawei juridiskt sett även är ett svenskt företag och att svenska arbetsmarknadslagar gäller.

Mångfald är viktigt

De anställda på Huawei är en bred mix av olika kompetenser, åldrar och kulturer. Huawei är ständigt på jakt efter duktig personal. På senare år har man anställt nyutexaminerade ingenjörer och forskare.
Björn Sihlbom är expert inom basstationssystem. Han började på Huawei i Göteborg strax efter starten 2009.

– Jag har aldrig varit på en arbetsplats där jag har lärt mig så mycket och känt så mycket engagemang, säger han entusiastiskt. Ibland måste man vara både modig och envis, men det är också väldigt utvecklande.  Detta är definitivt ett av de roligaste jobb jag haft, någonsin.

 

Fakta i korthet:

huawei
Huawei sysselsätter 600 personer i Sverige. 300 av dem arbetar med FoU.
Företaget har fjorton regionala huvudkontor och verksamhet i 140 länder.
Huawei har totalt 150 000 anställda, varav 30 000 utanför Kina.