Ostnor utvecklar framtidens energisnåla och hållbara blandarePresenteras av: Ostnor

För Ostnor, Nordens ledande tillverkare av blandare för kök och bad, går hållbarhetstänket EcoSafe som en röd tråd från leverantör till produktion och distribution. På Ostnor går användarvänlighet och utvecklingen av energisnåla produkter hand i hand. Det ska vara både bekvämt och enkelt för användaren att göra energismarta val till en självklar del av sin vardag.

[dropcap class=”kp-dropcap”]O[/dropcap]stnor tillverkar blandare för kök och bad under varumärkena FM Mattsson, Mora Armatur och Damixa. Företaget har ca 550 medarbetare med tillverkning i Mora och Odense samt ett flertal säljkontor både i Sverige och internationellt. Den i särklass viktigaste delen av Ostnors hållbarhetsarbete handlar om att utveckla produkter som hjälper användaren att spara vatten och energi. Blandare har en lång livslängd, vilket innebär att produkter som är snålspolande, är utrustade med kallstart eller andra smarta funktioner som sparar energi gör stor skillnad för samhällets ekologiska fotavtryck, inte minst eftersom blandare är en naturlig del av de flesta människors vardag.

Kombinerar användarvänlighet med energisnåla tekniker

–Det känns bra att jobba på ett företag som ligger i internationell framkant med ett produktutvecklingsarbete som ständigt kombinerar användarvänlighet med energibesparing. Vi har tekniker och funktioner som minimerar miljöpåverkan, såväl för användaren som i tillverkningsskedet. Våra produkter gör verklig skillnad, på Kastrups flygplats bidrar vi bland annat till att varmvattenförbrukningen minskar med över 65 procent, och en total vattenbesparing på ca 25%, säger Marina Thors Morell, produktchef för FM Mattsson

–Vi är stolta över att vårt Leaninspirerade arbete med ständiga förbättringar har gjort vår tillverkning så internationellt konkurrenskraftig att vi kunnat flytta tillverkning som tidigare skett i Asien till vår anläggning i Mora. Det innebär bland annat att vi kan minska på både transporter och lager sägerEllinor Sparby, Lean koordinator på Ostnor.

Initierade frivillig svensk energimärkning

Ostnor var en av de drivande aktörerna när de var med och utvecklade en frivillig svensk energimärkning för tappvattenkranar som lanserades 2012. Våren 2014 utvecklades denna till att gälla även duschset i kombination med duschblandare. Energimärkningarna, som utvecklats av branschen i samråd med Energimyndigheten, hjälper konsumenter att göra ett energismart val när det är dags att investera i en ny blandare till kök eller badrum.

–Vi tillverkar alla våra produkter utifrån ett plattformstänk, vilket innebär att vi använder samma grundläggande komponenter i många år. De gör att kunder som vill reparera en blandare tio till femton år efter inköpsdatum enkelt kan hitta reservdelar. På så sätt uppmuntrar vi till en långsiktigt hållbar användning av våra produkter, säger Marina Thors Morell.

Ostnor

Ostnor-logo

 

 

 

Ostnor utvecklar, tillverkar och tillhandahåller sanitetsarmaturer samt närliggande koncept, tjänster och service. Den röda tråden i verksamheten är ledande teknik, hög kvalitet, attraktiv design och miljövänlighet. Marknadsföring sker via de starka och väletablerade produktvarumärkena Mora Armatur och FM Mattsson. Styrkan i dessa varumärken är en av koncernens mest värdefulla tillgångar.

Läs mer på: www.ostnor.se